Zalm gerookt van de BBQ

Benodigdheden voor 4 personen:


1 ruime Cedarhouten plank
4 mootjes zalm
1 rood pepertje, zaad verwijdert en fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
250ml abrikozenjam
2 el grove mosterd
Sap van 1/2 limoen
125ml witte wijn
1 el sojasaus
1 theelepel gedroogde tijm
Zeezout en peper, van de molen
Olijfolie

Download recept.pdf

Zalm gerookt van de BBQ


Een perfect bereide zalm met licht pittig en zoete glazuur.
Te bereiden op een big green egg of een ander type BBQ waar je de temperatuur kan regelen!
 

Bereidingswijze:

Week de Cedarhouten plank minimaal 2 uur in gezouten water, maar liefst langer.
In een sauspan verhit je de olie en fruit hierin de verse peper aan.
Voeg de knoflook toe en net voor het bruin begint te worden blus je het af met de wijn.
Roer de abrikozenjam, grove mosterd, limoensap, sojasaus en tijm erdoor. Laat dit in ca. 20 minuten inkoken tot een dikke glazuur en laat deze afkoelen.
Dep de Cedar plank droog en wrijf deze licht in met olie. Plaats de vis erop met het vel naar beneden, en bestrooi de vis met zeezout en peper. Bestrijk hem nu met een royale laag van het glazuur.
Zet je Big Green Egg of andere BBQ die afsluitbaar is en op temperatuur te regelen, stabiel op 190° en rooster de zalm in ca. 10 tot 15 minuten gaar. Tot het midden lichtroze is en de zijkanten goudbruin.
Wil je het zeker voor het onzekere nemen, meet dan de kern temperatuur.
Als de zalm een kerntemperatuur van 57°.

Zeer belangrijk:
Laat de zalm 3 tot 5 minuten rusten alvorens hem aan te snijden en te serveren!

WijnTip: drink er een lekker vette chardonnay bij van Ycaro

Neem eens een kijkje op  www.wwoo.nl outdoor keukens.