Uientaart Met spek en parmezaanroom

Benodigdheden voor 4 personen:

4 el olijfolie of geklaarde boter (verbrand pas boven de 240 graden)
4 uien, in dunne ringen
2 el bruine basterdsuiker
2 el balsamicoazijn
375 gram (diepvries)bladerdeeg, ontdooid
4 dunne plakjes bacon of mager rookspek
1 el tijmblaadjes
1 ei, losgeklopt
20 gram boter
4 bosuien, in dunne ringetjes
100 ml slagroom
100 gram parmezaanse kaas, geraspt
zout en peper

Download recept in.pdf

Verwarm de oven voor op 200°. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog tot laag vuur. Bak hierin de uien 5-6 min. onder af en toe omscheppen tot ze glazig zijn. Voeg de suiker en balsamico toe en blijf nog 4-5 min. verhitten, tot de uien donker en gekaramelliseerd zijn. Laat ze afkoelen.

Rol het deeg uit tot een 2-3 mm dikke lap en snijd er een cirkel van 25 cm doorsnee uit. Kerf de deeglap rondom op 2 cm afstand van de rand iets in en leg hem op de beklede bakplaat. Verdeel de uien op het deeg en blijf binnen de ingekerfde rand. Schik de plakjes bacon/spek erop, bestrooi ze met de helft van de tijm en bestrijk de rand met losgeklopt ei.

Bak de taart ± 20 min.in de oven, tot de taart gerezen en goudbruin is.

Maak intussen de parmezaanroom: smelt de boter in een steelpan op middelhoog tot laag vuur. Bak de bosui in 1-2 min. glazig. Voeg de room en de overgebleven tijm toe en breng de saus aan de kook, laat in 2-3 min. voor een deel inkoken. Roer de parmezaanse kaas door de saus en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus iets afkoelen en pureer glad in een blender. (maak evt. de saus 2 dagen van tevoren en warm de saus voor gebruik op)

Sprenkel de parmezaanroom over de taart, snijd er punten van en dien op. Geef er evt. een groene gemengde salade bij.

Wijntip:

Vergel Rosado Prachtige, bleek roze Rosé van 100% monastrell druiven gemaakt. droog, vol, elegant. Ongekende prijs prestatie verhouding.