Steak tartare Klassiek Frans recept!

2 personen:

300 gram tartaar
2 eierdooiers halve eetlepel worcestershire-sauce
Piment/peperpasta naar smaak
1 eetlepel ketchup halve eetlepel mosterd
1 eetlepel (heel fijn) gehakte sjalot
1 eetlepel (heel fijn) gehakte cornichons augurken
Kleine eetlepel kappertjes
Halve eetlepel gehakte peterselie
zout en peper

Download recept in.pdf

De Steak Tartare wordt steeds populairder in Nederland. Deze Franse klassieker van rauw, rood vlees is lekker, vrij snel te maken en heerlijk met sla en frietjes.
De steak tartaar wordt gemaakt van gehakte biefstuk. Ook in Nederland noemen we dit Tartaar. Maar de Fransen brengen het veel verder op smaak en serveren het bovendien rauw. In Nederland bakken we ze vaker. De Fransen doen dat ook wel, maar dan heet het Steak Haché. Het zelfde vlees, maar dan minder op smaak gemaakt (zout, peper, eventueel een eitje) en dat kort gebakken. Maar die maken we dus niet. We maken Steak Tartare.


Doe de tartaar in een mengkom en doe alle ingrediënten er bij. Goed mengen en proeven. Genoeg zout? Pittig genoeg? Niet te zuur? Ketchup maakt zoet, zout brengt hoger op smaak, augurk en mosterd maken zuur (fris) en eidooier maakt smeuïg. Een beetje spelen tot je tevreden bent. Goed, je steak tartare is dus af en lekker op smaak. Gebruik een ringetje om hem mooi op het bord te leggen en druk er met de bovenkant van je mes nog leuk wat streepjes over alsof hij op een grill heeft gelegen. Frietjes en een lekkere groene salade (met een door jou op smaak gebrachte vinaigrette of dressing!) en klaar is je Franse klassieker.