Pastinaaksoep

Nodig voor 4 personen:

2 grote of 4/5 kleine pastinaken
2 uien
2 teentjes knoflook
olijfolie
6 dl groentebouillon
6 el mosterd
1 dl slagroom
zout
3 el peterselie
staafmixer

Download recept in.pdf

Een echte wintergroente, biologisch en in Nederland geteeld, is de pastinaak. Een van onze favoriete groente van het seizoen.
Deze zogeheten vergeten groente is familie van de wortel. Jarenlang werd de pastinaak als een hardnekkig onkruid gezien
en dacht men er niet aan om hem op te eten. Zonde, want de witte wortel is erg veelzijdig.
Zo kun je hem verwerken tot een smeuïge puree, tot een stevig gebonden soep of bijvoorbeeld roerbakken samen met wat knolselderij en zoete aardappel.

Bereiding:

Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes. Pel de uien en snijd ze in ringen. Pel en snipper de knoflook. Verhit de olie in een pan en fruit de uien en de knoflook glazig. Voeg de bouillon toe. Voeg de pastinaak toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken op laag vuur. Roer de mosterd erdoorheen. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer fijn. Roer de slagroom door de soep en breng de soep nogmaals op temperatuur (niet laten koken). Voeg naar smaak nog wat zout toe. Hak de peterselie fijn en garneer de soep hiermee.

Drink hierbij een heerlijke warme rode wijn bijvoorbeeld de Cala1 van onze Spaanse wijnboer.