Krokante kabeljauw met pittige spinaziesalade

Nodig voor 4 personen:

4 moten kabeljauw of andere witvis
80g Parmezaanse kaas
5 el olijfolie
Plantje tijm
1 ei
1/4 stokbrood
Zout en peper

Salade:
2 bakjes babyspinazie
1 dl zonnebloemolie
Sap van 2 limoenen
1/4 rode peper
1 cm gember
1 el gembersiroop
2 tl soyasaus/ketjap manis
1 tl mosterd
5 Zongedroogde tomaatjes

Download recept in.pdf

Heerlijk gerecht, waarbij vrij veel complexe smaken tot één geheel komen. Drink er een
stevige fruitige witte wijn bij, de Xarelo-blanco van Albet i Noya kan deze smaakexplosie
goed aan.

Het mooiste is als je een vrij oud stukje brood hebt die al uitgedroogd en hard is. Heb je
dat niet doe het brood een tijdje in de oven op 150c. Stroop de tijmblaadjes van de takjes
af en doe het samen met de kaas, ei, brood in een keukenmachine en laat het fijn draaien.
Voeg al draaiend de olijfolie toe, totdat het mengsel een bal gaat vormen. (evt wat extra
olie toevoegen). Verdeel dit mengsel in vieren en plak het zo plat mogelijk op de velkant
van de kabeljauw (of waar het vel zat). Het mooiste is als de moot aan die kant volledig
beplakt is met dit mengsel.
Maak ondertussen de dressing; doe het limoensap, siroop, kleine stukjes gember,
tomaatjes, mosterd en de peper in een kommetje. Gebruik de staafmixer om dit te
mengen. Voeg al staafmixend de olie druppelsgewijs toe, totdat de dressing gaat binden
en dikkig wordt.
Ga nu de vis bakken; zet een goed anti aanbakpan op hoog vuur met wat olijfolie. Als de
olie goed heet is de vis erin doen op het mengselkant. Laat heel even op hoog vuur staan
en zet het daarna op een lager vuur. Je zal zien dat de vis gaat garen vanaf de onderkant,
laat dit langzaam gebeuren. Zodra je ziet dat het stollingsproces bijna de bovenkant heeft
bereikt draai je de moten in 1 keer om en zet het vuur uit.
Meng de dressing met de spinazie en verdeel over vier borden en leg de kabeljauw
ernaast. Serveer met een romige puree, waarbij je tijdens het koken van de aardappelen 4
grote tenen knoflook hebt bijgevoegd.