Japanse zalm met frisse salade

Benodigdheden voor 2 personen:

2 el sesamolie
2 zalmfilets
3 el mirin
3 el sojasaus
2 el sake Salade handvol van elk: basilicum-, koriander- en muntblaadjes
3 Chinese kool bladeren, in reepjes
4 lente-uitjes, in ringetjes
2 wortels, geschild en in dunne staafjes
6 radijsjes in dunne plakjes sap van
1 limoen
2 el sesamolie

Download recept in.pdf

Recept: Jamie magazine

De smaak van de Aziatische zalm gaat geweldig samen met de frisse wortel, radijs en chinese kool.

Verhit de sesamolie in een koekenpan met antiaanbaklaag, leg de zalmsteaks erin met het vel naar beneden en bak ze 2 minuten op hoog vuur, tot het vel goudbruin is. Bak ook de andere kant 2 minuten. Meng ondertussen de mirin, sojasaus en sake in een kom. Keer de zalm weer om, met het vel naar onderen. Schenk de marinade erover, laat even bubbelen en blijf het vocht tijdens het bakken over de zalm scheppen gedurende zo’n 5 minuten. Neem de zalm uit de pan en laat ze rusten. Voor de salade doe je alle ingrediënten in een kom en knijp je de limoen erover uit. Besprenkel het geheel met de sesamolie en schep alles door elkaar. Leg de zalmsteaks op een bord, sprenkel de marinade erover en serveer ze met de salade.

Wijntip:
Pinot Blanc ‘Apogée 2011 Vignobles des Deux Lunes. Ongekend goed gemaakte droge witte wijn. Je verwacht bij een pinot blanc een eenvoudige wij. De makers (2 zusjes) kiezen voor een andere aanpak en laten de wijn lang rijpen en brengen de wijn uitgerijpt op de markt. Biodynamisch (Demeter) Omfietswijn in de gids van Nicolaas Klei en een 9- in de Grote Hamersma