Jamie’s pittige hamburger

Ingredienten 4 personen:

4 black angus hamburgers
olijfolie
1 grote rode ui, in ringen
1 scheutje wittewijnazijn
2 grote augurken, in plakjes
4 broodjes naar keuze, of lekkere plakken brood van Vlaamsch Broodhuys
4-8 plakjes bacon
4 tl mosterd Chilisaus
4 dunne plakjes Red Leicester-kaas of andere mooie smeltkaas
4 tl ketchup

Saus
¼ krop ijsbergsla, in smalle reepjes
2 volle el mayonaise
1 volle el ketchup
1 tl chilisaus
1 tl worcestersaus
Optioneel 1 tl brandy

Download recept in.pdf

Met dit recept maak je een burger die absoluut tot de topklasse behoort. Gebruik de techniek van Jamie om de burgers tijdens het bakken met een mengsel van mosterd en chilisaus in te kwasten, waardoor ze een waanzinnig gekruid korstje krijgen.

Maak de ui in een kom aan met de azijn en een snufje zeezout. Mix de slareepjes in een kom met de rest van de sausingrediënten en maak de saus op smaak af. Snijd de broodjes overdwars doormidden. Bak maximaal 2 burgers tegelijk. Neem twee pannen; Gebruik de ene voor de burgers en de andere voor de bacon. Vet je burgers in met olie en breng op smaak met peper en zout. Leg 2 burgers in de eerste pan, druk ze aan en leg de helft van de bacon in de tweede pan. Keer de burgers na 1 minuut om en kwast de gebakken kant in met een ½ theelepel mosterd en een scheutje chilisaus. Keer de burgers na 1 minuut opnieuw om en kwast de andere kant ook in met een ½ theelepel mosterd en een scheutje chilisaus. Laat de burgers nog 1 minuut bakken en leg er dan de plakjes bacon en een plak kaas op. Giet een heel klein scheutje water in de pan en zet een hittebestendige kom over de burgers heen om de kaas in 30 seconden te laten smelten. Rooster intussen 2 opengesneden broodjes in het vet van de bacon tot ze licht goudbruin zijn. Herhaal dit met de andere twee burgers. Stel de hamburgers samen door een kwart van de burgersaus op de onderkant van een broodje te smeren en deze te beleggen met een burger met bacon en kaas, en een kwart van de uitjes en augurkjes. Besmeer de bovenste helft van het broodje met een theelepel ketchup en druk hem er stevig bovenop. Serveer meteen of verpak hem in bakpapier zodat hij na 1 minuut een beetje klef wordt.