Heerlijke salade met Chioggia bietjes

Nodig voor 4 personen:

150 g Chioggia-biet, in flinterdunne schijfjes
75 g veldsla
100 g zachte geitenkaas
150 g verse frambozen (inclusief frambozen voor de vinaigrette)
handvol hazelnoten, geroosterd
Voor de vinaigrette:
12 verse frambozen
3 el milde olijfolie
1 el frambozenazijn
1 el honing
peper en zout

Download hier recept in.pdf
 

Het Chioggia bietje, van oorsprong uit Chioggia Italië, is een beetje zoetig en wat verfijnder van smaak als onze rode biet. Als je de biet rauw eet in een salade zit er in de verte iets van radijs in de smaak. Zo eet je een bijna zomerse salade in de winter!

Bereiding:
Maak eerst de vinaigrette: prak 12 frambozen in een klein kommetje tot moes met de bolle kant van een lepel. Meng er olijfolie, frambozenazijn, honing en wat peper en zout door. Rooster de hazelnoten en zet ze apart. Rasp de bieten met de mandoline in flinterdunne schijfjes. Doe ze in een saladekom en meng ze met de veldsla.
Verdeel de salade over de borden. Brokkel de geitenkaas erover en voeg ook de frambozen toe. Druppel wat frambozenvinaigrette over het geheel en strooi er ten slotte de hazelnoten over.

Tips
Geen mandoline? Snij de bieten dan zo dun mogelijk met een scherp keukenmes. Als de bietenschijfjes niet flinterdun zijn, krullen ze niet zo mooi om de sla. Dan is een bietencarpaccio misschien een beter idee: daarvoor leg je de bietenschijfjes in carpaccio-vorm op een bord. Plaats in het midden de veldsla met daarop de frambozen, hazelnoten en geitenkaas.

Wijntip: drink hierbij een zachte rode Spätburgunder van Raddeck.