Forelfilet uit de oven met verse kruiden

Nodig voor 4 personen:

4 forellen, schoongemaakt
4 takjes rozemarijn of 4 takjes tijm
2 grote citroen, in gehalveerde dunne plakjes
8 eetlepels olijfolie


Download recept in.pdf

Verse forelfilet een lekkernij uit zuiver water.

Oorspronkelijk kwam regenboogforel alleen voor aan de west- en de oostkust van Noord Amerika en in de rivieren van de Rocky Mountains. De ondiepe wateren van Big Blackfoot River in de staat Montana (USA) , het noordelijke deel van de Amerikaanse Rocky Mountains, is een van de gebieden waar de regenboogforel van nature voorkomt.
"Rocky Mountains"
Trout, de Engelse vertaling van forel, behoort tot de familie van koudwatervissen. De Latijnse naam van de familie is Salmoniodae (zalmachtigen) bij het zien van die naam zal het je waarschijnlijk niet verrassen dat forel nauw verwant is aan de zalm. Dat kan je onder meer zien aan het uiterlijk van de forel. Een bijzondere eigenschap die forel en zalm gemeen hebben, is dat ze zowel in zoet- als zoutwater kunnen leven. Voorwaarde is wel dat het water koud en heel zuiver moet zijn. Als de jonge regenboogforellen voldoende gegroeid zijn zoeken ze op latere leeftijd de zee op. Regenboogforellen komen nog één keer in hun leven terug naar de rivier waar ze geboren zijn, om zich voort te planten. In het midden van de vorige eeuw bleek dat het vermeerderen en verspreiden van regenboogforel niet moeilijk was. Sindsdien is het verspreidingsgebied van de regenboogforel enorm toegenomen en komen sinds die tijd ook in Europa voor. Onze regenboogforellen zijn nu afkomstig van aquacultuurbedrijven. De regenboogforellen worden daar onder strikt biologische gecontroleerde omstandigheden grootgebracht.

Nu de bereiding van dit heerlijke recept!

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Bereiden

Dep de forellen droog met keukenpapier. Bestrooi de buikholte met zout en peper en leg de takjes rozemarijn of tijm erin. Leg er enkele plakjes citroen in en sprenkel er wat olijfolie over. Vet een lage ovenschaal in met olie en leg de forellen er naast elkaar in. Leg de rest van de plakjes citroen op de forellen en sprenkel de rest van de olie erover. Strooi er zout en peper over. Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en laat de forellen in de oven in ca. 25 minuten gaar worden.
Extra benodigd

Keukenpapier, aluminiumfolie
 

Wijntip: drink hierbij een lichte rode Pinchinat uit de Provence of een lekkere witte wijn.