Caesar salad met romaanse sla en gegrilde kipdijbeenfilet

Nodig voor 4 personen:

olijfolie
3 el witte wijnazijn
2 el mayonaise
peper en zout
4 kipdijbeenfilets
2 krop  bindsla, gewassen, in grove repen gesneden
Provençaalse kruiden (gedroogd)
50 gr spekblokjes
3-4 zoetzure augurken in kleine blokjes
vers geraspte Parmezaanse kaas
4 zacht gekookte eieren
Ansjovis, maar alleen als je dat lekker vindt!

download recept in.pdf

Caesar salad.
De caesar salad is vernoemd naar Caesar Cardini, die de salade per ongeluk ontdekte. Cardini, een
begenadigd restaurateur van Italiaanse afkomst die een bescheiden etablissement runde niet ver
van de Mexicaans-Amerikaanse grens, bemerkte op de 4de juli 1924 tot zijn schrik dat hij aardig
door zijn voorraad begon te raken, terwijl de hele tent vanwege de nationale feestdag vol zat en
om eten schreeuwde. Volledig in paniek is hij toen maar uit zijn koelkast gaan trekken wat er nog
in lag romaanse sla, croutons, wat zachtgekookte eieren, een stuk Parmezaan om daar met
dramatisch zwiepende handgebaren een salade van in elkaar te flansen.
Dat gooi- en smijtwerk deed hij blijkbaar met zo veel flair dat zijn gasten dachten dat het erbij
hoorde, en zo werd de caesar salad geboren, inclusief de bijhorende husseltechniek. Cardini zou
nog vele jaren salades in elkaar blijven flansen en van de dressing die hij sindsdien verkocht, is hij
steenrijk geworden.

Bereiding:
Meng 6 eetlepels olijfolie met de azijn en de mayonaise. Kruid met zout en
peper en klop tot smeuïge dressing. Bestrijk de kipfilets met olijfolie, zout,
peper en Provençaalse kruiden. Gril ze in ongeveer 7 minuten gaar in een
grillpan en snijd in plakjes. Bak ook de spekjes langzaam krokant.
Doe de sla en de stukjes augurk in een diepe kom. Schenk er wat dressing
over en hussel met uw slabestek. Strooi er Parmezaan over en hussel nog
eens. Verdeel de sla direct over diepe borden en garneer met plakjes kip,
spekjes wat grove schaven Parmezaanse kaas en on the top de zacht
gekookte eitjes.

Drink hierbij een heerlijk glas witte Vergel uit Spanje!