Blauwe bessentaart met mascarpone

Nodig voor 6-8 personen:

Taartdeeg:
115 gram koude boter
185 gram witte tarwebloem
2 el suiker
1/4 tl zout
1 groot ei
1,5 el ijskoud water
droge rijst of gedroogde bonen
Vulling:
300 gram blauwe bessen (of 550 gram blauwe bessen in plaats van blauwe bessen en aardbeien)
250 gram aardbeien
250 gram mascarpone
75 ml slagroom
60 gram suiker
2 el aardbeienjam
2 el Marachino (of andere likeur van donkere bessen)

Download recept in.pdf

Voor de taartbodem de boter in kleine klontjes (2 cm2) snijden. Meng bloem, suiker en zout in een kom.
Voeg de boter toe en snij met twee messen totdat de boter gebonden is met het mengsel van bloem en
suiker. Meng daarna (met de hand) tot het geheel lijkt op grove broodkruimels met kleine klontjes. Splits het
eigeel van het eiwit en meng het eigeel met het ijswater. Verdeel dit mengsel beetje bij beetje over het deeg
en meng met een vork tot het ei is opgezogen. Maak daarna voorzichtig een grote bal van het deeg.
Bestrooi het aanrecht of een plank met bloem en verdeel de deegbal (vanwege de grootte) in vieren. Kneed
ieder deel nog eens goed door met uw handpalm zodat alle ingrediënten helemaal zijn vermengd. Voeg de
vier deegballen vervolgens weer samen en maak er een ronde plak van. Verpak het deeg in plasticfolie en
leg het ten minste een uur in de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestrooide
ondergrond tot het een dikte heeft van zo 'n drie, vier millimeter. Met het mengsel kunt U een taartvorm
bedekken met een diameter van 26 cm. (1/3 van het deeg is voldoende voor een taartvorm van 14 cm)
Gebruik een taartvorm met een verwijderbare bodem. Zorg dat het uitgerolde deeg een paar centimeter
hoger is dan de taartvorm. Leg het deeg over de vorm en duw het aan de randen goed vast. Het deel van
het deeg dat over de rand van de vorm valt, omvouwen en aanduwen zodat de rand van de taart extra dik
en stevig wordt. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verpak de taartbodem in plasticfolie en laat deze in
de koelkast in ongeveer een halfuur weer hard worden. De oven voorverwarmen tot 190 °C. Bedek het deeg
met aluminiumfolie en vul de taartvorm daarna met speciale taartgewichten zodat hij 'blind' kan worden
gebakken. U kunt ook rijst of gedroogde bonen gebruiken. Bak de taartbodem ongeveer 25 min. Haal de
vulling en de aluminiumfolie eraf en laat de taartbodem nog 10 tot 15 minuten bakken of totdat deze
goudbruin wordt. Haal de taartbodem uit de oven en laat deze helemaal afkoelen voordat U de vulling
toevoegt. Snijdt de aardbeien in vieren en meng ze met de blauwe bessen. Verwarm de aardbeienjam met
de likeur in een kleine pan. Laat het geheel inkoken tot er ongeveer 3 el's over zijn. Giet dit meteen over de
vruchten en meng het geheel voorzichtig. Laat het afkoelen. Voor de vulling mengt U de mascarpone,
slagroom en suiker met een mixer totdat het mengsel stijf is. Vul de taartbodem met het
mascarponemengsel. Verdeel de vruchten over de taart. Het beste is de taart twee uur voor het serveren af
te maken en te koelen. Haal de taart ongeveer een kwartier voor consumptie uit de koelkast.

Drink hierbij een heerlijk glaasje Prosecco!