Artisjokken met vinaigrette

Nodig voor 4 personen:

artisjokken
citroen
el witte wijnazijn
el dijonmosterd
200 ml olijfolie
1 sjalot

Download dit recept in.pdf

Blijft waanszinnig lekker, Italiaanse artisjokken met een heerlijke vinaigrette!

Snijd de steel van de artisjokken af. Wrijf een halve citroen tegen het snijvlak. Knip de
puntjes van de blaadjes af. Leg in een ruime pan de artisjokken naast elkaar. Zet de pan
op het vuur en overgiet de artisjokken met ruim kokend water. Voeg wat zout toe, knijp de
citroen erboven uit en breng het water opnieuw aan de kook. Leg een hittebestendig bord
op de artisjokken, zodat ze onder water blijven. Kook de artisjokken in 40-45 min. gaar en
laat dan ondersteboven in vergiet uitlekken. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.
Los in een kom een mespunt zout op in de azijn. Breng op smaak met peper. Voeg de
mosterd en de olie toe en klop met een garde door tot er een licht gebonden vinaigrette
ontstaat. Snijd de sjalot en de kruiden fijn. Meng de sjalot en kruiden en eventueel extra
peper en zout erdoor.

Verdeel de vinaigrette over schaaltjes. Zet de artisjokken met schaaltje vinaigrette op een
bord. Trek aan tafel blad voor blad van de artisjok los, doop de onderkant in de
vinaigrette en schraap met tanden het zachte deel eraf. Snijd de overgebleven kleine
blaadjes en het hooiachtige binnenste weg. Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop in
de vinaigrette.

Eet smakelijk!
 

Drink hierbij een heerlijk glas Gruner Veltliner van Mehofer