Appels van de Olmenhorst bij Organic!

Appels van de Olmenhorst bij Organic!

Fruitteelt sinds 1880 bij de Olmenhorst in Lisserbroek.
Wandelen door een boomgaard is een prachtige ervaring. Heeft u al eens een duizenden appels- en perenbomen in bloei zien staan? Of in het najaar gezien en geroken hoe de bomen vol hangen met heerlijke vruchten? Op Landgoed de Olmenhorst kunt u dit volop beleven.

Historie - Op het landgoed wordt al circa 130 jaar fruit geteeld; de eerste boomgaard werd aangelegd rond 1880. Dit was nog een ouderwetse hoogstamboomgaard, met enkele grote bomen waaronder schapen graasden. Inmiddels is de Olmenhorst een modern en vooruitstrevend fruitteeltbedrijf, met ruim 18 hectare boomgaarden, waarin in totaal circa 40.000 appelbomen en bijna 10.000 perenbomen staan. In de hoogstamboomgaard (geplant in 1996) bevinden zich ook een tiental pruimenbomen. In 2009 hebben zij hun eerste kersenboomgaard geplant. Daarnaast willen zij nog kleinfruit zoals bessen, frambozen en bramen planten.

Biologische teelt - Fruitteelt is ook natuurbeheer; de Olmenhorst hecht groot belang aan telen op duurzame wijze. Eerder teelden we al milieubewust en volgens de normen van Milieukeur. In 1998 schakelden zij de eerste boomgaarden om naar biologische teelt en vanaf 2005 geschiedt de productie geheel biologisch en onder het Eko-keurmerk. Ook al is dit technisch bepaald ingewikkelder dan reguliere teelt, zij willen en kunnen hun publiek vol overtuiging goede, gezonde en eerlijke producten aanbieden. En dankzij de mineralen in de rijke kleigrond van de Haarlemmermeer zijn hun vruchten bovendien extra vol van smaak!

www.olmenhorst.nl/het-landgoed/welkom.html