20 Jaar drie sterren brood van Vlaamsch Broodhuys

20 Jaar drie sterren brood van Vlaamsch Broodhuys

Dit jaar viert ’s lands bekendste kwaliteitsbroodbakker en vaste huisbakker van Organic, haar twintigste verjaardag. Vlaamsch Broodhuys heeft in de afgelopen twee decennia gezorgd voor een nieuwe beleving van brood in Nederland. Naast de introductie van het ‘Baker’s Café’, heeft de bakker het zuurdesem op de kaart gezet en kwaliteitsbrood tot de norm gemaakt. Het bakkerspaar Dimitri en Diante Roels gaan onverminderd door met hun missie om iedereen, elke dag, overal, echt te kunnen laten genieten van goed brood.

De definitie van goed brood heeft Dimitri vastgelegd in een manifest, de basis waar kwaliteitsbrood aan moet voldoen. Zelf gebruikt hij slechts drie zorgvuldig geselecteerde ingrediënten voor zijn beroemde ‘Grand mère volkoren’: campremy tarwe, Bretons zeezout en gevitaliseerd water. Campremy tarwe is de enige tarwesoort die een eigen aroma en smaak afgeeft en bovendien zorgt voor een bijzondere, krokante korst. Dit tarweras wordt speciaal voor de Nederlandse topbakker verbouwd in Frankrijk en door ambachtelijke molenaars in Oudorp en Schiedam vermalen. Sterrenchef en vriend Sergio Herman: ‘Als je spreekt in termen van Michelinsterren, dan heeft Vlaamsch Broodhuys er drie voor haar kwaliteitsbrood’.

Twee van de drie bakkerskinderen hebben al een eigen brood: Pain ‘Christophe’, gemaakt van roggezuurdesem met lijnzaad en zoutkristallen op de knapperige korst is vernoemd naar de oudste zoon. Naar Julius, de middelste zoon, werd een spelt brood vernoemd, ‘Julius spelt’ een woordgrapje vanwege zijn dyslexie. Voor benjamin Toussaint wordt nog gebroed op een mooi broodsoort.